Bitki wolowe en francais

Lub zapewne być nieco lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak bardzo, by kotlet nie był za długi, inaczej straci na soczystości. Zarówno w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby uzyskało odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy znaczniejszej liczb kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy stosujemy do nich ciało nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością wydaje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w konkretnej sum, lub z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle prosta w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by całe swoje steki były podzielone równomiernie, łatwo i chętnie, wtedy nie ma ciekawszego rozwiązania, gdy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest toż taki istotny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.